Uncategorized

Cum pregatim un aluat cu drojdie uscata? Sfaturi pentru brutari incepatori

drojdie uscata

Drojdia uscata este un tip de drojdie de panificatie care a fost deshidratata cu scopul de a i se creste durata de viata.

Cand este combinata cu apa calduta si un pic de zahar, drojdia uscata se activeaza, incepe sa fermenteze si produce gaze care fac aluatul sa creasca. Aceasta forma de drojdie este foarte convenabila pentru brutarii, deoarece nu trebuie pastrata la frigider si are un termen de valabilitate mai lung decat drojdia proaspata.

Drojdia uscata se pastreaza foarte bine la temperatura camerei, in ambalaje etanse, departe de umiditate si razele directe ale soarelui.

Cum faci un aluat cu drojdie uscata?

Pentru aluat, ai nevoie de cateva ingrediente de baza:

  • 500 g faina
  • 7 g drojdie uscata (un pliculet)
  • 300 ml apa calduta
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 2 linguri de ulei de masline (optional)

Pasi de urmat:

1. Primul pas este sa activezi drojdia uscata. Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu zaharul si aproximativ 100 ml de apa calduta. Apa trebuie sa fie calduta, nu fierbinte, deoarece temperaturile ridicate pot omori drojdia, iar cele mult prea scazute ii vor inhiba activitatea. Lasa amestecul sa stea timp de 5-10 minute pana cand incepe sa faca spuma. Aceasta inseamna ca drojdia este activa si poate fi folosita fara probleme.

2. Intr-un bol mare, combina faina si sarea. Fa o gaura in mijloc si adauga amestecul de drojdie activata. Incepe sa amesteci, adauga treptat restul de apa calduta. Daca folosesti ulei de masline, adauga-l acum. Amesteca pana cand ingredientele sunt bine combinate si aluatul incepe sa se formeze.

3. Transfera aluatul pe o suprafata usor infainata si incepe sa-l framanti. Framantarea este foarte importanta. In timp ce framanti, se formeaza legaturile de gluten, care dau aluatului elasticitate.

Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana cand devine neted si elastic. Daca aluatul este prea lipicios, poti adauga putina faina, dar treptat, pana ajunge la consistenta potrivita – ferm, dar in acelasi timp maleabil.

4. Formeaza o bila din aluat si pune-o intr-un bol uns cu putin ulei. Acopera aluatul cu un prosop umed sau cu folie alimentara si lasa-l sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore sau pana cand isi dubleaza volumul. Drojdia uscata are nevoie de acest timp pentru a fermenta si creste aluatul.

Sfaturi pentru brutarii incepatori

1. Asigura-te ca temperatura din bucatarie este potrivita. Drojdia uscata se activeaza cel mai bine la temperaturi intre 25-30°c. Daca este prea rece, aluatul va dospi mult prea mai incet, daca este prea cald, aluatul va fi instabil.

2. Foloseste cantitatea corecta de drojdie uscata indicata in reteta. Prea multa poate face aluatul sa creasca prea repede si sa aiba un gust prea pronuntat de drojdie, in timp ce prea putina poate face aluatul dens si greu.

3. Ca sa verifici daca aluatul este framantat, rupe o bucata mica si intinde-o usor intre degete. Daca aluatul se intinde fara sa se rupa, atunci este framantat suficient.

5. Dupa framantare si prima dospire, este bine sa lasi aluatul sa se odihneasca pentru inca 10-15 minute inainte sa il modelezi. Glutenul se va relaxa si va fi mult mai usor de modelat.

Acum ca ai aflat cum sa pregatesti un aluat perfect cu drojdie uscata, este timpul sa pui in practica ceea ce ai invatat. Brutarii folosesc drojdia de la Lesafffre pentru ca vor obtine aluaturi bine dospite de fiecare data!

Tu de unde iti iei drojdia?

Similar Posts